Kinttupiste tuntee jalkaongelmat

Ei hätää, olemme nähneet kaiken.

Tietoa yleisistä suomalaisten jalkaongelmista

Plantaarifaskiitti

Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti. 

Tätä kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä tuntuvaa kiputilaa saattaa aiheuttaa tavallista suurempi jalkaterän rasitus,ylipaino, pitkäkestoinen seisominen tai juokseminen samoin kuin jalkaterän asentovirheet. 

Kipu on usein pahimmillaan aamulla ylös noustessa ja saattaa tehdä kävelyn hankalaksi. Kroonistuessaan tulehduskohtaan alkaa kertyä kalkkia, mikä näyttää röntgenkuvassa ”luupiikiltä”. Tämä ei ole vaivan varsinainen syy vaan seuraus pitkittyneestä tulehduksesta.

Plantaarifaskiitin hoidossa kantapään alle kohdistuvaa painetta voidaan vähentää käyttämällä pohjallisia joissa on erityinen kevennys kannassa. 

Plantaarifaskiittiin apua verkkokaupasta:

Mortonin neurooma

Mortonin neuroomalla tarkoitetaan hermon pinnetilaa, jolloin 3. ja 4. jalkapöytäluiden (metatarsaalit) välissä kulkeva hermo on jäänyt puristukseen tai hermoon on kasvanut sidekudospaksunnosta. Kipu tuntuu päkiässä vihlovana, tykyttävänä ja polttavana kipuna. Lisäksi voi esiintyä puutumista, pistelyä, kuumotusta tai sähköiskuntapaista vihlontaa.

Jalkaterän turvotus, ahdas kenkä, vamma tai nivelreuma voivat aiheuttaa puristusta. Vaiva on yleisintä keski-ikäisillä naisilla. Hermon pinnekohta aristaa painettaessa tai puristettaessa.

Matala ja leveälestinen kenkä, kylmähoito ja varpaiden erottelu passiivisesti toisistaan helpottavat kipua. Liimaamalla kenkään tai pohjalliseen päkiätyyny (pelotti), saadaan jalkapöydänluita myös eroteltua toisistaan ja siten hermoon kohdistuva puristus loppumaan.

Mortonin neuroomaan apua verkkokaupasta:

Jalka- ja kynsisieni

Jos kynsisieni on ollut kynsissä jo pidemmän aikaa eikä niitä ole hoidettu, säännöllinen konservatiivinen hoito jalkahoitolassa pitää kynnet ohuina ja useimmissa tapauksissa myös tervehdyttää ne.

Sieni-infektio on kuitenkin harvoin vain paikallinen kynnessä oleva kohta, se on elimistön sairaus, joka parantuu lopullisesti vain suun kautta syödyn lääkekuurin jälkeen sekä samanaikaisella ulkoisella hoidolla. 

Konservatiivisella hoidolla saavutetaan kuitenkin hyviä tuloksia jos lääkitys ei ole mahdollinen.

Jalkasilsa on erittäin tavallinen jalkaongelma, jonka väitetään koskevan jopa 70% ihmisistä jossain vaiheessa heidän elämänsä vaihetta. Jalkasilsan tavallisin ilmenemismuoto on ihon hilseily, hautumat ja halkeamat. Jalat voivat myös kuumottaa tai kutia herkästi. 

Silsa tarttuu kuumissa ja kosteissa olosuhteissa. Lievät tartunnat voi hoitaa paikallisilla voiteilla ja nesteillä, mutta vakavat on syytä hoitaa sisäisellä lääkekuurilla. 

 

Kynsisieni jalan kynsien ongelmana
Kynsisieni
Jalkasilsa

Sieni-infektioihin apua verkkokaupasta:

Vaivaisenluu

Vaivasenluun ongelmat alkavat tyvinivelen alueen kipuna. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, vaivasenluu kehittyy myös nukkuessa. 

Kansainvälisen patentin omaava Hallufix®-vaivaisenluunoikaisija on kehitetty Saksassa, Fraunhofer instituutissa. Se helpottaa vaivaisenluun tuottamaa kipua ja korjaa isovarpaan virheasentoa. 

Vaivaisenluunoikaisijaa voi käyttää ennaltaehkäisevästi lievän tai keskivaikean vaivaisenluun oikaisemiseen. Oikaisijan käyttö ehkäisee isovarpaan virheasennon pahentumista ja korjaa jo tapahtunutta asentovirhettä. Vaivaisenluunleikkauksen jälkeen oikaisija taas helpottaa asennon korjautumista ja lyhentää kuntoutusaikaa. 

Hallufix®-vaivaisenluunoikaisija on helppo asettaa paikalleen ja sitä voi käyttää sekä oikeassa että vasemmassa jalassa. 

Toisinkuin perinteiset, jäykät yöoikaisijat, Hallufix®-oikaisijaa voi käyttää päivisin ja kengässä.

Hallufix Bunion Aid Splint

Yöllä jalan lihakset rentoutuvat ja varvas lepää ääriasennossa. Yölastan käyttö on helpoin tapa pysäyttää yön aikana kehittyvä kiputila.Paras yölasta on Hallufix, mikä ei estä nivelalueen verenkiertoa. Hallufixia voi käyttää myös päivisin, varsinkin jos kävelee paljon kotona paljain jaloin tai sukkasillaan.

Hallufix - apu vaivasenluuhun
Vaivasenluun hoitoon Hallufix myös päiväsaikaan paljain jaloin tai sukkasin
Hallufix - oikaisijan havainnekuva

Vaivaisenluuhun apua verkkokaupasta:

Lattajalka

Lattajalla tarkoitetaan sitä, että jalkaholvi on madaltunut täysin, jonka seurauksena jalkapohja kuormittuu kauttaaltaan. 

Tyypillisiä lattajalan oireita ovat jalkojen väsyminen ja särky. Tämä johtuu jalkaterän pienten lihasten heikkoudesta.

Usein lattajalkaan liittyy kantaluun ylipronaatio, joka näkyy kenkien kulumisena sisäsyrjältä.

Pohjallisilla saadaan korjattua jalkaterän asentoa tukemalla jalkaholvia. Lisäksi on tärkeää vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia jalkajumpan avulla.

Lattajalkaan apua verkkokaupasta:

Kaarijalka

Korkea jalkaholvi ja jalkapohjan kuormittuminen kantapäästä ja päkiältä ovat kaarijalan tunnusmerkit. 

Paino on usein jalan ulkosyrjällä, joka johtuu kantaluun supinaatiosta eli kääntymisestä ulospäin. Kaarijalka usein aiheuttaa myös vasaravarpaita sekä poikittaiskaaren laskeutumisen / päkiän leviämisen.

Jalan asentoa voidaan tukea ja tasata jalkapohjien kuormitusta pohjallisilla. Päkiätuki pohjallisessa nostaa jalkaterän poikittaiskaarta ja vähentää kuormitusta päkiältä.

Kaarijalkaan apua verkkokaupasta:

Laskeutunut poikittaiskaari

Käytetään myös nimitystä levinnyt päkiä. Poikittaiskaari on jalan etuosassa, varpaiden lähtökohdissa oleva kaarirakenne.

Laskeutumisen seurauksena päkiän rasvapatja siirtyy kohti varpaita eikä toimi enää iskunvaimentimena. Päkiällä olevat kovettumat ja känsät ovat usein merkki poikittaiskaaren laskeutumisesta.

Poikittaiskaaren laskeutumisen seurauksena päkiä levenee, joten kengät olisi hyvä vaihtaa leveälestisiin kenkiin hankauksen minimoimiseksi. Poikittaiskaarta voidaan nostaa ja tukea pohjallisilla, joissa on päkiätuki

Poikittaiskaarelle apua verkkokaupasta: