Kinttupiste tuntee jalkaongelmat

Ei hätää, olemme nähneet kaiken.

Plantaarifaskiitti​

Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti. 

Tätä kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä tuntuvaa kiputilaa saattaa aiheuttaa tavallista suurempi jalkaterän rasitus,ylipaino, pitkäkestoinen seisominen tai juokseminen samoin kuin jalkaterän asentovirheet. 

Kipu on usein pahimmillaan aamulla ylös noustessa ja saattaa tehdä kävelyn hankalaksi. Kroonistuessaan tulehduskohtaan alkaa kertyä kalkkia, mikä näyttää röntgenkuvassa ”luupiikiltä”. Tämä ei ole vaivan varsinainen syy vaan seuraus pitkittyneestä tulehduksesta.

Plantaarifaskiitin hoidossa kantapään alle kohdistuvaa painetta voidaan vähentää käyttämällä pohjallisia joissa on erityinen kevennys kannassa. 

Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiittiin apua verkkokaupasta:

Mortonin neurooma​

Mortonin neuroomalla tarkoitetaan hermon pinnetilaa, jolloin 3. ja 4. jalkapöytäluiden (metatarsaalit) välissä kulkeva hermo on jäänyt puristukseen tai hermoon on kasvanut sidekudospaksunnosta. Kipu tuntuu päkiässä vihlovana, tykyttävänä ja polttavana kipuna. Lisäksi voi esiintyä puutumista, pistelyä, kuumotusta tai sähköiskuntapaista vihlontaa.

Jalkaterän turvotus, ahdas kenkä, vamma tai nivelreuma voivat aiheuttaa puristusta. Vaiva on yleisintä keski-ikäisillä naisilla. Hermon pinnekohta aristaa painettaessa tai puristettaessa.

Matala ja leveälestinen kenkä, kylmähoito ja varpaiden erottelu passiivisesti toisistaan helpottavat kipua. Liimaamalla kenkään tai pohjalliseen päkiätyyny (pelotti), saadaan jalkapöydänluita myös eroteltua toisistaan ja siten hermoon kohdistuva puristus loppumaan.

Mortonin neurooma

Mortonin neuroomaan apua verkkokaupasta:

Jalka- ja kynsisieni

Jos kynsisieni on ollut kynsissä jo pidemmän aikaa eikä niitä ole hoidettu, säännöllinen konservatiivinen hoito jalkahoitolassa pitää kynnet ohuina ja useimmissa tapauksissa myös tervehdyttää ne.

Sieni-infektio on kuitenkin harvoin vain paikallinen kynnessä oleva kohta, se on elimistön sairaus, joka parantuu lopullisesti vain suun kautta syödyn lääkekuurin jälkeen sekä samanaikaisella ulkoisella hoidolla. 

Konservatiivisella hoidolla saavutetaan kuitenkin hyviä tuloksia jos lääkitys ei ole mahdollinen.

Jalkasilsa on erittäin tavallinen jalkaongelma, jonka väitetään koskevan jopa 70% ihmisistä jossain vaiheessa heidän elämänsä vaihetta. Jalkasilsan tavallisin ilmenemismuoto on ihon hilseily, hautumat ja halkeamat. Jalat voivat myös kuumottaa tai kutia herkästi. 

Silsa tarttuu kuumissa ja kosteissa olosuhteissa. Lievät tartunnat voi hoitaa paikallisilla voiteilla ja nesteillä, mutta vakavat on syytä hoitaa sisäisellä lääkekuurilla. 

 

Kynsisieni jalan kynsien ongelmana
Kynsisieni
Jalkasilsa

Sieni-infektioihin apua verkkokaupasta:

Vaivaisenluu

Vaivaisenluusta puhutaan silloin, kun Isovarvas kääntyy muita varpaita kohti, aiheuttaen tyvinivelen tulehtumisen ja ulkonevan kyhmyn. Pikkuvarpaan kääntyessä muita varpaita kohti puhutaan suutarinpatista. Vaivasenluun ongelmat alkavat tyvinivelen alueen kipuna. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, vaivasenluu kehittyy myös nukkuessa.

  • Epäsopivat ja liian pienet kengät ovat yleisin ulkoinen tekijä, vaiva on yleisempi naisilla korkokenkien ja muiden kapea kärkisten kenkien käytön vuoksi
  • Isovarpaan tyviniveleen kohdistunut paine aiheuttaa rasituskipua, nivelen tulehtumista sekä kovettumia ja känsiä
  • Ei suoraan perinnöllinen, mutta jalkaterän rakenne voi edesauttaa vaivaisenluun muodostumista

Vaivasenluu ja Suutarinpatti

Vaivaisenluuhun apua verkkokaupasta:

Vasaravarvas

Vasaravarpaasta puhutaan silloin kun varvas on koukistunut tyvi- ja/tai kärkinivelestä, jolloin varpaan pää osuu alustaan

  • Yleensä 2.-4. varpaassa
  • Muut jalkaongelmat, esimerkiksi korkea kaarinen jalka, edesauttavat vasaravarpaiden muodostumista
  • Jalkaterän lihasten heikentyminen on usein syynä vasaravarpaiden muodostumiselle, kuten myös muiden virheasentojen
  • Ulkoiset tekijät, kuten liian pienet kengät ja sukat aiheuttavat vasaravarpaita
  • Varpaan koukistumisen aiheuttaman paineen seurauksena usein nivelen päälle ja varpaan päähän muodostuu känsä
  • Paineen seurauksena kynsi voi alkaa paksuuntumaan

 

Vasaravarvas

Vasaravarpaaseen apua verkkokaupasta:

Lattajalka

Lattajalla tarkoitetaan sitä, että jalkaholvi on madaltunut täysin, jonka seurauksena jalkapohja kuormittuu kauttaaltaan. 

Tyypillisiä lattajalan oireita ovat jalkojen väsyminen ja särky. Tämä johtuu jalkaterän pienten lihasten heikkoudesta.

Usein lattajalkaan liittyy kantaluun ylipronaatio, joka näkyy kenkien kulumisena sisäsyrjältä.

Pohjallisilla saadaan korjattua jalkaterän asentoa tukemalla jalkaholvia. Lisäksi on tärkeää vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia jalkajumpan avulla.

Lattajalka

Lattajalkaan apua verkkokaupasta:

Kaarijalka

Korkea jalkaholvi ja jalkapohjan kuormittuminen kantapäästä ja päkiältä ovat kaarijalan tunnusmerkit. 

Paino on usein jalan ulkosyrjällä, joka johtuu kantaluun supinaatiosta eli kääntymisestä ulospäin. Kaarijalka usein aiheuttaa myös vasaravarpaita sekä poikittaiskaaren laskeutumisen / päkiän leviämisen.

Jalan asentoa voidaan tukea ja tasata jalkapohjien kuormitusta pohjallisilla. Päkiätuki pohjallisessa nostaa jalkaterän poikittaiskaarta ja vähentää kuormitusta päkiältä.

kaarijalka

Kaarijalkaan apua verkkokaupasta:

Laskeutunut poikittaiskaari

Käytetään myös nimitystä levinnyt päkiä. Poikittaiskaari on jalan etuosassa, varpaiden lähtökohdissa oleva kaarirakenne.

Laskeutumisen seurauksena päkiän rasvapatja siirtyy kohti varpaita eikä toimi enää iskunvaimentimena. Päkiällä olevat kovettumat ja känsät ovat usein merkki poikittaiskaaren laskeutumisesta.

Poikittaiskaaren laskeutumisen seurauksena päkiä levenee, joten kengät olisi hyvä vaihtaa leveälestisiin kenkiin hankauksen minimoimiseksi. Poikittaiskaarta voidaan nostaa ja tukea pohjallisilla, joissa on päkiätuki

Poikittaiskaarelle apua verkkokaupasta:

Sisäänkasvanut kynsi

Kynnen ärsyttäessä kynsivallia tai kun se läpäisee ihon, syntyy tulehdus. Siitä käytetään nimitystä kynsivallin tulehdus. Varvas on kipeä, punainen ja se saattaa myös märkiä.

Sisäänkasvavalla kynnellä tarkoitetaan kynnen reunan painautumista kynsivalliin.  Vaiva on yleisin isovarpaassa. Syyt kynnen sisään kasvuun voi olla joko rakenteellisia tai itse aiheutettuja. Syynä voi olla joko jalkojen virheellinen tai puutteellinen itsehoito, esim. kynsien leikkaaminen liian lyhyiksi ja kynsien kulmien pyöristäminen. Lisäksi varpaiden asento ja toiminta kävellessä, liian pieni kenkä ja tiukka sukka altistavat vaivalle. Myös kynsilevyn ja kynsivallin koon epäsuhta, ohut kynsilevy, paksu kynsivalli tai kynsien kupertuminen sekä perinnöllinen rasite aiheuttavat sisäänkasvaneita kynsiä. Kynnen eristäminen ja mahdollisen haavan parantaminen ovat välitön ensiapu, samoin ongelman aiheuttajan poisto.

Sisäänkasvaneelle kynnelle apua verkkokaupasta: